Koji dron za prskanje koristite vi poljoprivrednici?
Ljudi, ko je već prešao na dron za prskanje useva? Zanima me koji model se najviše isplati kod nas – DJI Agras T serija ili neki XAG? Koliko hektara realno obradi za dan, koliko traje punjenje baterije i da li vredi kupovati ili bolje uslužno? Imam manje parcele sa nepristupačnim delovima, pa mislim da bi dron bio super, ali ne znam odakle da krenem sa informacijama.
5 vistas

Ja sam probao uslužno sa nekoliko modela i trenutno mi se najviše sviđa DJI Agras T30/T50 jer nose dosta tečnosti (do 30-40kg), brzo prskaju (do 10-15ha/sat po dronu) i imaju dobre sisteme za izbegavanje prepreka. Za manje farme bolje je uslužno jer kupovina drona ide preko 10-15k€ plus baterije i održavanje. Ako radiš sam, treba računati i na dozvole i obuku. Za veće površine i brzinu, dron je super jer radi kad traktor ne može. Jedna dobra opcija koju sam video kod poznanika je dron za prskanje preko njih – imaju više uređaja u floti, rade efikasno i pokrivaju celu Srbiju. Možeš pitati direktno za tvoje parcele, videćeš da li ti odgovara.